Vill inte att det ska bli mörkt och kallt..

oktober 15, 2013


Jag är lite insnöad på vitamin D för tillfället, eftersom jag skriver min masteruppsats inom ämnet. Enda sedan jag lärde mig att vitamin D är ett fettlöslig vitamin som vars främsta källa är genom att solens UV-strålar omvandlar 7-dehydrokolesterol till previtamin D, som sedan (lite förenklat) omvandlas till 25-hydroxyvitamin D och dess aktiva form 1,25 dihydroxyvitamin D, så har jag haft ett liiite extra intresse för just det vitaminet. Jag är en person som älskar solen, då tänker ni säkert att det gör väl alla? Nope, så är inte fallet! Känner en del som helst håller sig i skuggan, eller håller sig inne där det finns AC under varma och soliga dagar?! Visst, årstider är väl spännande och ibland vackert men det bästa som finns är när man vaknar upp en dag och solen skiner och vet att man inte behöver klä på sig 100 lager av kläder för att överleva dagen. Andra positiva saker som händer när sol och värme är närvarande är till exempel att man kan simma utomhus, folk är mycket trevligare och sociala och vi producerar mer vitamin D =)

Jag tror bestämt att en av anledningarna över att man mår bättre bland annat beror på vitamin D (detta är inget vetenskapligt uttalande utan baseras enbart på mina egna erfarenheter, förresten så skulle jag använt referenser jag hänvisar till vetenskapen..). Hmm, jag kanske borde skriva mer om vitamin D och vad vetenskapen säger i ett annat inlägg?

Iallafall, nu när hösten verkligen är på frammarsch så blir jag extra sugen på att resa, och saknar ställen som Kalifornien, Brasilien och Hawaii. Det enda som egentligen gör att jag klara av att hantera hösten och vinter, förutom familj och vänner, är faktiskt träningen. När man tränar så håller man sig varm och man får umgås med glada och trevliga människor. Om man kör ett pass själv så får man även tid till att reflektera över livet och filosofera lite och i dagens stressade samhälle så är det verkligen något positivt. Jag skulle vilja planera in en resa men vet inte riktigt om jag kommer ha tid eller ekonomi att göra det i höst/vinter. Planen är då istället att köpa vitamin D-tillskott och hålla mig skadefri så jag kan träna mycket, kanske kommer jag då kunna överleva mörkret och kylan ännu en vinter?

Ikväll bli det löpning och intervaller och förhoppningsvis kommer mina oroliga tankar om 6 kalla och solfria månader att försvinna lite..

You Might Also Like

0 kommentarer