Skön start på dagen

november 06, 2013

Idag tog jag sovmorgon, dvs ingen träning och frukost framför nyhetsmorgon. Det pratades om att 50% av Sveriges befolkning är överviktiga, vilket är rätt skrämmande. Med tanke på hur belastad vår sjukvård är i dagsläget så blir man lite mörkrädd när man tänker hur det kommer se ut om 20 år. Många av dagens folksjukdomar kan behandlas med livsstilsförändringar och kost men det  verkar inte finnas tillräckligt med resurser eller driv för att satsa på detta. Något som jag bland annat reagerar över är att folk verkar inte ta första tecken på ohälsa så som, bukfetma, förhöjda blodfetter, högt blodtryck och krånglig mage på allvar. Jag tror att en av anledningarna är för att man inte kan relatera till vilka konsekvenser det kan leda till längre fram. Jag tycker att primärvården borde jobba mer aktivt med att förebygga ohälsa, att till exempel förmedla vilka negativa konsekvenser högt blodtryck kan medföra istället för att skriva utan läkemedel och bara säga lite slött att personen borde minska på saltintaget. Eller att motivera personen till livsstilsförändring och utbilda hur man kan påverka hälsan med relativt små förändringar, men tyvärr finns det inte resurser till detta, hur löser man det?! Aja, tankarna är många kring det där med kost och hälsa så får väl sluta filosofera men en förändring i hur vården ser på och jobbar med kost och livsstil borde i alla fall ske.

Nu till något annat, det vill säga min löpning. Igår tränade jag med SCT och tur var väl det för jag hade aldrig kunnat springa lika hårt om jag hade sprungit själv. Vi växlade mellan 3,2, och 1-minuters intervaller på milenfart, 1 minuts aktiv vila mellan intervallerna. Fy tusan vad jobbigt det var. Jag körde med 2 klubbkompisar som är mycket bättre löpare än mig men de insisterade på att jag skulle hänga på. Min snittpuls under intervallerna var 186 så jag var rätt färdig i slutet! Ett tecken på att löpformen börjar komma tillbaka är att jag kan komma upp i lite högre fart och belastning, och även om det känns jäkligt jobbigt så klarar jag av att hålla uppe farten. Knäna klarade också av hela passet vilket är super. Har rätt mycket träningsvärk i benen idag så cykelpasset ikväll kommer nog kännas sådär..

You Might Also Like

0 kommentarer