Constanta-Mamaia ETU Triathlon European Cup

september 09, 2014

Där satt den, i söndags gick jag i mål på min första internationella tävling!

Race report:

Jag gick upp 6.45 för att hinna packa i ordning det sista samt hinna käka frukost. Jag försökte äta liknande frukost som jag äter hemma men det var inte det lättaste. Man inser inte att man är rutinmänniska förrän man sätts ur sin rutin.

Efter att ha cyklat ner till området var det dags att checka in mig och cykeln. Man ska ha sitt startnummer precis överallt; på cykeln, 3 st på hjälmen samt tatuering på arm och ben. När det var fixat tänkte jag sätta upp mina skor med hjälp av gummiband och inser mitt första misstag, jag har satt snabbkopplingen på fel håll när jag satte på hjulen. Det var ett jäkla meck att få skorna på plats. Nu vet jag att snabbkopplingen alltid ska vara på vänster sidaJ  Tiden började bli knapp och jag joggade i ca 10 minuter för att sedan byta om för att simma in. Simningen kändes bra och när det var dags för lineup så hade faktiskt den extrema nervositeten (kände mig lite kräkfärdig där ett tag) vänt om till taggande tävlingsnerver!

Mitt mål på simningen var att försöka hänga på första klungan. Banan bestod av 2 varv à 750 och inkludera 3 bojar per varv. När starten gick flög jag fram, jag tror jag låg längst fram efter 100 meter, haha. Jag hade tur för jag fick fritt vatten relativt snabbt men sedan såg jag att det snabbaste tjejerna låg längst åt höger. Det blev lite stökigt vid första bojen men jag kände ändå att jag hade kontroll. Efter första svängen blev det faktiskt en del vågor och jag märkte att jag tappade,  fan! Ut på andra varvet hade jag en lucka på 2-3 meter till första tjejerna men när partiet med mycket vågor kom igen så tappade jag ytterligare. All träning i lugna och fina Hellas har kanske varit lite väl snäll? På det tekniska bitarna tappade jag men min simningen kändes stark och jag var upp som 6 tjej.

Gjorde såklart en halvtaskig T1 och ut på cykeln var det jag och en tjej från Italien. Framför oss hade vi första klungan på 5 tjejer och bakom oss andra klunga på ca8(?). Banan bestod av 7 varv med 2st 180graders svängar på varje varv. Ena biten var medvind andra motvind. Jag var taggad och frågade italienskan om vi skulle samarbeta för att försöka komma ikapp första klungan. Hon var på! Vi körde snabba och korta förningar och tog in men insåg att det var tufft att bara vara 2 i motvind. Andra klungan kom ikapp och sen var vi alla ikapp första klungan i ett nafs. Nu skedde något som jag måste medge är pinsamtför sporten triathlon. Eftersom de snabbaste tjejerna nu var samlade i klungan vilket inkluderade de vinsttippade ukrainskor och rysskor slog de ner på farten och vägrade samarbeta (de som är duktiga löpare tjänar ju på detta). Jag vet att cykelmomentet är mycket taktik men när pulsen går ner på 120 så kan man väl inte kalla det tävling längre?! Jag har aldrig sett detta hända i så stor utsträckning bland herrarna.. Jag var så jävla besviken att det hände och satt och svor för mig själv. Jag tog rätt mycket förningar och försökte snacka ihop mig med några andra tjejer att göra ett ryck men jag tror att ingen vågade för det inte visste vem jag var, och vi var tvungna att minst vara 4 st för att klara av motvinden tillsammans. Jag lackade tillslut ur och körde faktiskt solo i nästan 2 varv, jag var där för att tävla i triathlon inte för någon jävla löptävling. 

Ukrainskan som var vinsttippad började tillsut att hetsa sina ”kollegor” i klungan och började dra upp tempot efter mig. Jag visste ju att klungan skulle komma ifatt mig, men för mig kvittar det om jag har utvilade eller pigga ben ut på löpet. Jag springer lika långsamt ändåJ När delar av klungan är ikapp kommer ukrainskan upp bredvid mig och helt plötslig vill hon fixa ytterliga lucka på sista varvet. Vi börja trycka på men hon ville inte ta så mycket förningar utan skriker på mig att jag ska föra. Jag var ju fett bitter på henne och svarade att hon bara hade vilat i 4 varv och avslutade med att säga att hon fan för göra något jobb själv, hehe. Ja, man ska väl inte svära i sportsliga sammanhang men jag tyckte det var riktig dålig stil av henne.

Ut på löpet var jag med bland förstagruppen tjejer och visste att jag skulle bli ifrån sprungen. Löpmomenten är det jag var mest nervös för jag ville verkligen inte göra bort mig. Banan var 4 varv med 2*180graders svängar på raksträcka i 26 gradig värme. Det var tufft rent mentalt. Målet var att hitta min rytm på första varvet och sen hålla en stabil löpning. Efter 2 varv insåg jag att jag faktiskt kommer ta mig i mål och jag kommer inte vara sist! Jag sprang förbi en tjej och blev omsprungen av en annan och tog på i mål på en 14:e plats. Jag var så sjukt glad när jag passerade mållinjen!

Att vara på plats själv har varit tufft men jag har lärt mig otroligt mycket och även lärt känna många supertrevliga triathleter. Jag är mer sugen än någonsin på att satsa på sporten och ser fram emot nästa säsong. Första utmaningen; att hitta en tränare!


Ja man ser muppig ut dom simglasögonen, men det är
verkligen superbra:)
Starten gick i sjön Siutghiol
Svårt att beskriva hur mycket alger det var i vattnet.
men dräkten va i princip helt grön på insidan.
Dräkten  satt också rääätt tight;)
Jag och Italienskan Ilaria som försökte komma ikapp
första klungan.
Kanske inte de gladaste minen här men det 2 sista varvet sprang jag
faktiskt med ett leende på läpparna!
LYCKA!

You Might Also Like

4 kommentarer

 1. Jag tycker inte alls dina simglasögon ser muppiga ut, ser ut att sitta jättebra och tight ju! Hjälmen däremot ser ut att vara lite liten alternativt sitta väldigt fel för stunden då bilden var tagen(obra vid olycka).

  Stort grattis till en jättebra prestation! Sjukt bra kört av dig, hoppas du fått mersmak av internationella tävlingar som motiverar dig till ännu mer framsteg/framgångar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack David!! Hmm den kanske är för liten? Fick hjälp i butik när jag köpte den men ska kolla upp det igen. Vill verkligen inte riskera säkerheten ju!

   Radera
 2. Grattis till en fin prestation Mikaela! Kul med fler svenskor på den internationella arenan! Bra för sporten :) Många erfarenheter rikare! Lycka till i fortsättningen med din satsning, kör hårt!

  SvaraRadera